Homemade

ONWEERSTAANBAAR

IMG_3683

Cupcakes = scoren

Eenvoudig en goedkoop om te maken. Super lekker, decoratief én fotogeniek! #Winwin
De eerste cupcakes kwamen in 2011 uit mijn oven, en sindsdien zijn er al ontelbaren gevolgd. Ze zijn lekker en zien er bovendien nog eens leuk uit. Een succesformule! Ideaal voor feestjes, verjaardagen, traktaties,… 

Aan het watertanden? Dan is dit jullie Lucky Sunday want vandaag deel ik mijn cupcake-recept met jullie.

IMG_5417

Het recept

Ingrediënten + materiaal (voor +/- 20 stuks)
250 g (malse) boter – 200 g suiker – 50 g honing – 1 vanillestokje – 5 eieren – 250 g zelfrijzende bloem
papieren cupcake vormpjes – muffin bakvorm

Werkwijze
Roer de boter mals tot een zachte, vloeibare crème.
Roer de suiker onder de boter en klop luchtig.
Voeg de eieren één voor één toe en meng ze telkens goed onder de massa.
Zeef de zelfrijzende bloem en spatel het mengsel onder het beslag, zonder al te lang te mengen.
Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg het samen met de honing toe aan het deeg.
Zet de papieren cupjes in de bakvorm en vul de cups tot 2/3 vol.
Bak de cups in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 20 minuten. Check met een houten satéstokje of breipriem of de cakejes voldoende gebakken zijn. Als er geen deeg aan blijft plakken, zijn ze gaar.
Zet de cupcakes op een rooster en laat afkoelen.

Nog enkele tips:
– Gebruik zelfrijzende bloem. Vaak wordt bloem in combinatie met bakpoeder gebruikt, maar uit ondervinding weet ik dat de cupcakes luchtiger en meer sponsig zijn met zelfrijzende bloem.
– Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn en voeg ze één voor één toe. Zo kan de boter het vocht geleidelijk opnemen en bestaat er geen gevaar voor schiften.
– Meng het beslag niet langer dan nodig. Dit is belangrijk om luchtige cupcakes te krijgen.
– Geen zin in gepruts met een spuitzak? Gebruik dan gewoon een eetlepel om de cups met het deeg te vullen. Lukt ook!

IMG_0401

IMG_0428

De cupcakes zijn afgekoeld, tijd om ze naar eigen goesting te versieren. Denk: hagelslag, discobolletjes, spekken, smarties, alles kan! Gebrek aan inspiratie? Kijk dan zeker eens in het assortiment van Dr.Oetker (Hier). Om de versiering aan het cakeje te doen plakken smeer je ze eerst in met glazuur. Ik gebruik afwisselende waterglazuur, boterglazuur en ganache (chocoladesaus) om op de cakejes te smeren. Het verschil tussen water- en boterglazuur is dat het eerste volledig hard wordt, terwijl het tweede lekker smeuïg op de cupcake blijft.

Waterglazuur
Voeg 2-3 eetlepels water toe aan 250 g poedersuiker. Als je glazuur te droog is, voeg dan een extra druppel water toe. Als het te lopend is, voeg dan extra poedersuiker toe. Om een vrolijk kleurtje te krijgen kan je hier een druppeltje kleurstof aan toevoegen.

Boterglazuur
Meng 125 g malse boter met 250 g poedersuiker. Ook hier kan je een druppel kleurstof toevoegen om een ander kleurtje te krijgen.

Ganache
Verwarm 250 ml room in een steelpan. Voeg 250 g (melk of pure) chocolade toe en laat smelten terwijl je blijft roeren. Haal de pan van het vuur zodra de chocolade gesmolten is.

Voor de luieriken, tegenwoordig kan je kant-en-klare gebaksglazuur kopen. Die moet je enkel nog opwarmen in warm water om lopend te maken.

Laat het smaken!

IMG_5409

IMG_0520

IMG_0530

Foto’s © Laura Claessens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s