España/Photography/Travel

SEVILLA: CITY GUIDE

IMG_7131-1

Sevilla herbergt het beste van Andalusië: warmte, zuiders temperament, flamenco en meesterlijke Moorse architectuur. Het is de stad van nauwe straatjes, gezellige pleintjes vol appelsienbomen, levendige tapasbars, weelderige tuinen en een van de grootste kathedralen ter wereld. De hoofdstad van Andalusië is een must do citytrip.

Sevillanos zijn warme, enthousiaste mensen die op een traag maar intens ritme van het leven genieten. Ze zijn terecht trots op hun charmante stad die bovendien nog niet zo druk bezocht wordt als andere Spaanse steden. Toch lijkt de zwoele stad nooit te slapen: tijdens de siësta en ’s avonds lopen pleinen, terrassen en tapasbars vol. Vrienden en familie genieten graag samen van lekker eten en een paar cervezas.

Verdwalen in Santa Cruz

Barrio Santa Cruz is het hart van Sevilla. Deze voormalige joodse wijk is een wirwar van smalle straatjes met authentieke huizen met witte gevels, smeedijzeren balkons en verborgen patio’s. Tip: berg je stadsplan of Google maps op en verdwaal. Via kronkelende steegjes ontdek je ongetwijfeld schaduwrijke pleintjes vol appelsienbomen en talloze bars. In Santa Cruz vind je de trots van de Sevillanos: La Giralda, oorspronkelijk de minaret van een moskee. Na de val van de Moren werd de moskee omgebouwd. Het resultaat? Eén van de grootste gotische kerken ter wereld. Vanuit de top geniet je van het vogelperspectief op de stad.

Typisch huis.jpg

Moorse architectuur

Op een steenworp van de kathedraal ligt het Real Alcázar. Een magistraal paleis dat zowat iedere bezetting van Sevilla doorstond. De architectuur is een mix van verschillende invloeden, maar vooral de mudejarstijl (de bouwstijl van de Moren onder christelijke heerschappij) zet de toon. Hoefijzervormige bogen, marmeren zuilen, veel keramiek en houten plafonds met minitieus inlegwerk. In de wondermooie patio’s en weelderige tuinen is het heerlijk vertoeven tussen exotische planten en fonteinen. Tijd voor tapas? Flaneer naar Calle Mateos Gago en vervoeg er de locals in een van de vele authentieke tapasbars. Bestel manchego, fijngesneden jamón ibérico of een van de vele tapas uit de koeltoog.
IMG_7275-1

Magistraal Plaza de España

Op wandelafstand van het historisch centrum ligt het halvemaanvormige Plaza de España. Een magisch plein waar archilovers hun hart kunnen ophalen. Oorspronkelijk gebouwd voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929. De ene na de andere koets vervoert toeristen over het plein, langs de grote fontein. Koppeltjes kiezen voor een romantisch boottochtje, terwijl anderen vanop de bruggen geanimeerd toekijken. Het plein wordt omring door het park María Louisa, ideaal om even uit te rusten.
Weetje: in 2002 was Plaza de España het decor in Star Wars Episode II – Attack of the Clones.

Flamenco - 1Plaza de España - 4.jpgPlaza de España - 1Plaza de España - 3

Bootjes kijken

Langs de rivier Guadalquivir ontsnap je even aan de drukte van de stad. Heerlijke plek om een boek te lezen of te kijken naar de voorbijvarende bootjes, gespierde roeiers en moedige lopers. Je kijkt er op de kleurrijke huisjes en kerktorens van Triana. In deze volkse buurt aan de overzijde van de Guadalquivir wonen nog steeds veel zigeuners, stierenvechters, flamencodansers en pottenbakkers.

Guadalquivir - zicht op Triana

Futuristische paddenstoelen

De Andalusische hoofdstad telt een uitzonderlijk rijk erfgoed beïnvloed door de moorse, joodse en christelijke cultuur. Toch is het op Plaza de Encarnación even raar opkijken. De houten, ietwat futuristisch aandoende, constructie contrasteert sterkt met de historische omgeving. Ondanks de aanvankelijke tegenstand van vele inwoners, deed Metropol Parasol (Las Setas in de volksmond, Spaans voor paddenstoelen) het plein heropleven.

Metropol Parasol - 1Metropol Parasol - 2Metropol Parasol - 3

Tenslotte nog een praktisch lijstje eet-, drink-, siësta- en shoptips. Enjoy!

A tapear

Levies, Calle Levies (op een rustig pleintje in Santa Cruz, de tapas zijn goedkoop, de porties groot)
Dúo Tapas, Calle Calatrava 10 (als je in de buurt van Alameda de Hércules bent, is deze tapasbar een absolute aanrader)
Blossom, Alameda de Hércules 32 (voor als het eens wat anders dan tapas mag zijn)
Alcázares, Plaza de la Encarnación 13 (naast ‘las setas’, de salmorejo is hier super)Coloniales, Plaza Cristo de Burgos of Calle Fernández y González (goedkoop, grote porties)

Que aproveche!

Ir de copas

Populaire buurten om op café te gaan zijn Calle Betis, Alameda de Hércules en Alfalfa.
Om te proeven:  tinto de verano, Cruzcampo, Tío Pepe, muchos chupitos en Agua de Sevilla.

Shopaholics

In de buurt van Calle Sierpes en Calle Tetúan liggen de grote ketens. Ook de Spaanse merken waaronder Nice Things, Hoss Intropia, Oysho, Mango, Zara, Blanco, Sfera, Dayaday en Stradivarius.

La siesta

Mijn favoriete plekken om een boek te lezen: Jardines de Murillo, Parque María Luisa, Plaza de Doña Elvira, el Guadalquivir. Favoriete plek om iets te eten/drinken tijdens de siësta: Plaza de San Salvador. 100% Spaanse gezelligheid.

Buen viaje!

Foto’s © Laura Claessens

2 thoughts on “SEVILLA: CITY GUIDE

    • Oh zalig! Wat zoek je juist? Mijn favorieten zijn Hotel Amadeus & Musica en El Rey Moro. Prachtige hotels in de typische Andalusische stijl! Als het minder speciaal (en duur) moet zijn, Fernando III (goed gelegen, kamers zijn ruim voor Sevilla en in orde, maar weinig speciaals). Wanneer ga je? Ik heb enkele nieuwe eet tips, ik zou het eens moeten updaten :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s