België/Limburg/Travel

LIMBURG: Bergen en meren van Connecterra

IMG_1041-1

Gewoon België.

Als ik schrijf dat dit Slovenië, Zwitserland of Scandinavië is, zullen jullie waarschijnlijk niet protesteren. Toch ligt dit prachtige landschap gewoon in de provincie Limburg. Dit bijzonder stukje natuur is de toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen. Ik bezocht Connecterra op een hete zondag in augustus. Die ene zondag waarop heel Vlaanderen in de file richting kust stond. Geen filestress voor mij, wel adembenemende panorama’s. Beste beslissing van de zomer!

Het gebied dat nu Connecterra heet, was achtentwintig jaar geleden een steenkoolmijn. Het landschap van bergen en meren is het gevolg van het ophopen van mijnsteen en het weggraven van grind. Na de sluiting van de steenkoolmijn werden de flanken van de grijze mijnsteenbergen (of terrils) met grassen en bloemen bezaaid. Om de boel wat op te fleuren. Het resultaat? Een prachtig en uniek stukje natuur in Vlaanderen.

IMG_1053-1

Door het gebied lopen vier bewegwijzerde wandelroutes. De wandelingen variëren van 1,4 tot 10,9 km en zijn makkelijk te volgen via de wegwijzers. Door ‘wandelwissels’ is het eenvoudig om routes te combineren. Zo kan je de tocht verlengen of inkorten. Tip: koop een wandelkaart aan de ingang.

Mijn plan was om zo’n 7 km te wandelen, maar het was blijkbaar ook zondag voor mijn oriëntatievermogen. Ik wandelde onbewust de grootste route rond de volledige plas en beklom beide terrils (aan weerszijden van het meer). Even drie uur onderweg. Thank god for my Palladiums! En hoera voor het Connecterra café aan het einde van de wandeling. Limonade en Limburgse vlaai hebben nog nooit zo goed gesmaakt.

IMG_0991-1

IMG_1011-1 IMG_0995-1

Tips:

– Haal je wandelschoenen vanonder het stof. Ook al plan je een korte wandeling, je weet maar nooit ;-)
– Als je een grotere wandeling wil maken en/of verschillende wandelingen wil combineren, is een wandelkaart praktisch (€ 2,5 te koop aan de ingang van het park).
– Het panoramische uitzicht op de blauwe route (3,9 km) is het indrukwekkendst. De blauwe route gaat helaas niet rond de grote plas. Zonde, want de reflectie van de terrils in het water is prachtig! Je combineert dus best de blauwe met de rode route.
– Zin in een stevige wandeling? Ga dan voor de gele route of 10,9 km aan wandelpaden met serieuze beklimmingen en afdalingen. Hier beklim je zowel de terrils van de blauwe route als de terrils aan de overkant van de plas.

Waar? Connecterra (Terhills), Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen (naast Maasmechelen Village)
Prijs? € 3 p.p. voor een dagticket

IMG_1016-1 IMG_1030-1

IMG_1026-1

IMG_1021-1

Foto’s © Laura Claessens

3 thoughts on “LIMBURG: Bergen en meren van Connecterra

  1. Pingback: LOMMEL: IN DE SAHARA | Ready4boarding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s