Antwerpen/New spots

ANTWERPEN: Andalusische patio van B&B Bayt al-Andalus

20160702 verborgen tuin citta sint hubertusstraat berchem

Bayt al-Andalus – of het huis uit Andalusië – is een architecturaal hoogstandje geïnspireerd op de Moorse cultuur. “Het huis werd in 1909 gebouwd door een familie Sefardische Joden. Ze lieten het huis aanleggen door de Belgische architect Jef Huygh. Die liet zich inspireren door het Alhambra in Granada”, vertelt eigenaar Francis Laleman die twaalf jaar geleden het huis in de Sint-Hubertusstraat in Berchem kocht.

De exotische tuin kreeg Moorse bogen, tegelwanden, stukwerk met Arabische kalligrafie en een vijver. “Het is een kopie van het Generalife in Granada. Toen we het huis kochten was de patio in slechte staat. Ik stond uren met een penseel in de hand op een ladder om de bogen opnieuw te beschilderen.” De zesentachtig soorten varens houden de tuin het hele jaar door groen. “Ze komen van over de hele wereld, maar zijn wel allemaal geschikt voor onze klimaatzone.” De inwoners van de tuin – een kippetje, witte kwartel en enkele diamantduifjes – vullen de ommuurde groene oase met vrolijk gefluit en gekakel.

20160702 verborgen tuin  citta sint hubertusstraat berchem

20160702 verborgen tuin citta sint hubertusstraat berchem

Meer info op http://www.baytalandalus.be

Foto’s: Jan Van der Perre

Gepubliceerd in CittA Zomer, het stadsmagazine van Gazet van Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s