kopenhagen/Photography/Travel

48 UUR IN KOPENHAGEN

IMG_9226-1

Designshops, plantenwinkels vol cacti, gezellige restaurants, stijlvolle Denen op de fiets, moderne architectuur, gekleurde huizen, veel groen en water. Kopenhagen is de stad van verfijndheid en goede smaak. Het is ook een enorm veelzijdige stad. Hipsters voelen zich thuis in Nørrebro, cultuurliefhebbers vinden hun weg naar de vele musea, fashionistas halen hun modehartjes op in de winkelstraat Strøget, toeristen trekken selfies met de Kleine Zeemeermin en natuurliefhebbers maken een wandeling door een van de vele parken van de stad. Met andere woorden, 48 uur vul je met gemak.

IMG_9213-1IMG_9208-1-2IMG_9192-1.jpgimg_9183-1

De populairste toeristische attractie is het historische havenkwartier Nyhavn. Langs de haven liggen cafés en restaurants waarvan de terrassen overvol zitten. Langs de kleurrijke huizen (enkelen zijn meer dan 300 jaar oud) kuieren toeristen richting pleziervaartochten. In de haven is er een constant aan- en afvaren van volgeladen boten. Nyhavn is pittoresk, maar enorm druk. Wie aan de toeristenmassa wil ontsnappen, kan dat in de straten van het Latin Quarter (tussen Nytorv en Strøget), waar de oude campus van de Universiteit van Kopenhagen ligt. Verdwaal via Studiestræde in de minder drukke – maar zeker niet minder kleurrijke – straten als  Larslejsstræde, Vestergade, Larsbjørnsstræde en Skt. Pedersstræde. Je vindt hier leuke cafés, vintage shops en huizen met mooie gekleurde gevels.  Als je doorwandelt kom je uit op Strøget, de autovrije winkelstraat met commerciëlere en high design winkels. Zeker een bezoekje waard als je van Scandinavisch interieurdesign houdt zijn Hay House, Stilleben en Illums Bolighus (interior heaven).

IMG_9154-1IMG_9162-1IMG_9164-1IMG_9276-1.jpg

Een absolute must-see is Botanisk Have, zowel voor de architectuur van de prachtige serre als voor de collectie aan tropisch groen. Wie op Instagram actief is, zag ongetwijfeld al foto’s van de witte kronkelende trap die je tot hoog boven de bomen leidt. Wat er nooit bij staat, is dat het er super vochtig en warm is. Dus be prepared: zweten zal je, maar het is het waard.

IMG_9125-1.jpgIMG_9123-1-1-2

IMG_9138-1-2

Bezoek je graag musea? Dan word je ongetwijfeld enthousiast van het aanbod dat Kopenhagen te bieden heeft. Zelf ben ik niet echt een museumbezoeker, maar voor het Ny Carlsberg Glyptoteket (gratis op dinsdag) maakte ik graag een uitzondering. Het museum werd  door Carl Jacobsen van brouwerijen Carlsberg opgericht en herbergt een grote collectie aan beeldhouwwerken en Franse impressionistische schilderkunst. Ik was vooral onder de indruk van de overdekte wintertuin met koepeldak en de geweldige architectuur van het gebouw.

IMG_9057-1IMG_9037-1

IMG_9046-1

Een derde van alle inwoners van de Deense hoofdstad gaat met de fiets naar het werk. En dat merk je echt. In het centrum van Kopenhagen kom je meer fietsers dan auto’s tegen. Dus do as the locals do en neem de fiets om je door de stad te verplaatsen. De fietspaden zijn er een pak breder zodat er in twee rijstroken gefietst wordt. De Denen trappen stevig door en gebruiken signalen om te communiceren met de andere fietsers. Wanneer een Deense fietser gaat stoppen, steekt hij zijn hand op om de fietsers achter hem te verwittigen. Super efficiënt!  Ik huurde een Bycyklen, de Kopenhaagse equivalent van Velo Antwerpen maar beter. De Kopenhaagse stadsfietsen zijn uitgerust met een touchscreen tablet voor navigatie én ze zijn elektrisch. Hoe geniaal is dat?

IMG_9239-1IMG_8995-1

Met de fiets is het gemakkelijk om je te verplaatsen tussen de verschillende buurten. Mijn persoonlijke favorieten zijn Nørrebro, Vesterbro en Østerbro. In de multiculturele wijk Nørrebro vind je hippe cafés, street art, vintage shops en designer shops. In de markhal Torvehallerne kan je Deense delicatessen proeven en koffie van Coffee Collective slurpen. Vesterbro, de voormalige  rosse buurt en arbeiderswijk van Kopenhagen, is een hippe wijk die jonge locals aantrekt. In het Meatpacking District vind je de meest trendy bars en restaurants. Østerbro is het tegenovergestelde, deze wijk is populair bij jonge gezinnen omwille van de groene omgeving (Fælledparken). Alleen al de straat Olufsvej is het fietstochtje waard: schattige pastelkleurige huizen, geen toeristen en lekkere ijsjes van Oluf’s Is.

img_9274-1-2img_9260-1

Ja, de stad van verfijndheid en goede smaak kan mij bekoren. De stijlvolle Denen, de vele fietsers, de designshops vol planten, de gekleurde huizen, de hippe bars en restaurants en de Deense architectuur. Ik kom hier terug!

Nog wat leuke adresjes:

Om te eten: Granola (ontbijt), Grød (ontbijt), Torvehallerne (foodmarket), Atelier September (ontbijt en lunch), Wulf & Konstali (bakker), Mother (pizza) Copenhagen Street Food (foodmarket), Mirabelle (bakker, ontbijt), Väkst (restaurant), Höst (restaurant)

Om te shoppen: Hay House (bij Strøget), Notre Dame (gift shop, Nørregade 7), Adelie (kleding), Kortkartellet (posters), Stilleben (interieur)

Foto’s © Laura Claessens

 

One thought on “48 UUR IN KOPENHAGEN

  1. Pingback: #STRAIGHTFACADES VAN KOPENHAGEN | Ready4boarding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s