Cuba/Travel

CUBA: Santiago de Cuba

img_0554-1

Santiago de Cuba – vroeger de hoofdstad van Cuba – da’s zo van love it or hate it. And I loved it!  Stad van opzwepende reggaeton beats, salsa dansen onder de sterren, luid claxonnerende motorrijders en lots of sweet talk. Stad waar ik nieuwe vrienden maakte en me even Katey Miller uit Dirty Dancing 2 voelde (#lifegoals).

Levendig, kleurrijk, luid en warm. Santiago ligt niet ver van Haïti en Jamaica en is daardoor het meest Caraïbisch van heel Cuba. De sfeer waarover ik het in mijn vorige stuk had, is het sterkst aanwezig in deze stad. De Santiagueros of inwoners van Santiago de Cuba hebben Afro-Caribbean bloed door hun aderen stromen en dat zal je merken. De mensen zijn intenser, en ook wel hitsiger. Het is er letterlijk en figuurlijk warmer dan elders op het eiland. Bromfietsen zigzaggen aan hoge snelheid en met luid getoeter tussen Amerikaanse oldtimers en voetgangers. Mannen zitten in een deuropening of hangen uit een raam en maken kusgeluiden naar vrouwen die voorbijwandelen.  De smalle straten zijn luid en warm en de uitlaatgassen prikkelen de luchtwegen van toeristen. Santiago is proper – in vergelijking met hoofdstad Havana – en ongelooflijk mooi. De kleurrijke mensen en straten, de prachtige koloniale huizen met sierlijk smeedwerk, de steile straten die afdalen naar de baai en het uitzicht op het omliggende Sierra Maestra-gebergte. De Caraïbische sfeer is beklijvend. Net zoals het stof en zweet, blijft ook die bruisende energie plakken. Santiago swingt, het is dan ook de bakermat van muzieksoorten als de Cubaanse son, traditionele trova en bolero. Overal hoor je muziek, van live bandjes op restaurant over reggaeton beats uit de stereoboxen van taxichauffeurs tot folklorische optredens in Parque Céspedes. Santiago lijkt nooit te slapen, maar is constant in beweging.

‘Net zoals het stof en zweet,
blijft ook die bruisende energie plakken’

IMG_0661-1-1

IMG_0581-1-1

IMG_0587-1-1

‘Een boottocht door de baai gevolgd door
salsalessen onder de sterrenhemel’

Weet je wat het toppunt is? Ik wou eigenlijk helemaal niet in Santiago de Cuba zijn. Wat ik erover gelezen had in reisgidsen, had me niet warm gemaakt. Het lot – of eerder, vluchtmaatschappij Cuba de Aviación – besliste daar anders over. Ik stapte in Havana op een binnenlandse vlucht naar Baracoa en wanneer we na een uur de landing inzetten, meldt de piloot dat we in Santiago de Cuba landen. Whuut? Door hevige regen boven Baracoa werd het vliegtuig omgeleid. Twintig minuten later stond ik aan de grond, op 250 km en een vijf uur durende busrit van mijn bestemming. Yup, todo es posible en Cuba. Ik ben niet geraakt waar ik wilde zijn, maar ik beleefde wel de tijd van m’n leven. Ik logeerde in het mooiste koloniale huis van Santiago waar ik een kamer deelde met twee Zwitserse (die ook gestrand waren). We lieten ons op sleeptouw nemen door enkele locals want we hadden ons alle drie niet ingelezen op vlak van bezienswaardigheden – want ja, we zouden in Baracoa zijn… Onze Cubaanse vrienden brachten ons naar Tivolí, een prachtige en rustige buurt tussen het centrum van de stad en de baai van Santiago. We leerden dat Fidel Castro in de stad studeerde en dat  hij in 1953 met een groep revolutionairen de Moncada kazerne buiten de stad aanviel. Ze vertelden ons honderduit over de Cubaanse cultuur, van wat de religie santería is tot hoe Cubaanse relaties werken. Onze nieuwe vrienden probeerden ons te bekeren tot hun levensfilosofie ‘Hakuna Matata’- aka geen zorgen – en ze verrasten ons met een boottocht door de baai van Santiago en een avond salsa dansen in een openluchtclub. Hoera dus voor onverwachte wendingen!

IMG_0583-1-2-1

IMG_0580-1-1

IMG_0578-1-1

IMG_0616-1-1

IMG_0617-1-1

IMG_0608-1-1

IMG_0612-1-1

IMG_0627-1-1

IMG_0642-1-1

IMG_0658-1-1

Tips?

 • Verdwaal in de heuvellige straten van Tivolí
 • Ga naar Balcón de Velázquez in Bartolomé Masó voor een mooi uitzicht op de dakterrassen van Tivolí en de haven
 • Beklim de Padre Pico trappen
 • Regel een boottocht door de baai en/of naar Cayo Grandma, een feeëriek visserseiland
 • Wandel door Calle Heredia, een van de oudste straten van Santiago
 • Bezoek de begraafplaats Santa Ifigenia, de rustplaats van Fidel Castro
 • Ga eten bij Iré a Santiago en Sabor Cubano, beiden hebben een leuk dakterras met mooi uitzicht en lekker traditioneel Cubaans eten
 • Test de cocktailkaart van Café Rumba uit
 • Ga salsadansen in openlucht bij de Claqueta bar
 • Zet je op het terras van Hotel Casa Grande met een cocktail (in Cuba kosten die gemiddeld 3 euro olé), zeker de moeite bij zonsondergang wanneer de zon achter de Catedral de Nuestra Señora de la Asunción verdwijnt
 • Drink rum, veel rum, want de stad heeft haar eigen rum Santiago de Cuba
 • Logeer in een casa particular

IMG_0577-1-1

Foto’s © Laura Claessens Photography

One thought on “CUBA: Santiago de Cuba

 1. Pingback: CUBA: Camagüey | Ready4boarding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s