Cuba/Photography/Travel

CUBA: Havana

IMG_0478-1

Havana, de stad van levendige kleuren, prachtige koloniale gebouwen en Amerikaanse oldtimers. De stad van heerlijke cocktails, sigaren, ongedwongen levensstijl en swingende muziek. Toch heeft de Cubaanse hoofdstad ook een ander gezicht, dat van vergane glorie, verloedering en vervuiling. Niet de meest aantrekkelijke factoren, zal je denken, maar toch is Havana ongelooflijk mooi. De stad leeft en prikkelt al je zintuigen. Er hangt een bepaalde energie die aan je blijft plakken. En hoe hard je ook probeert om Havana te vatten, de stad geeft zich niet volledig bloot. Ze blijft verwonderen, verrassen en overweldigen.

IMG_0523-1-1

Dromen van Cuba doe ik al sinds de tweede Dirty Dancing film ‘Havana nights’ –  yes guilty. De euforie dat de droom werkelijkheid wordt, overvalt me wanneer ik de luchthaven van Havana buitenstap met Alfredo, de taxichauffeur die me naar mijn casa particular brengt.  Gigantische palmbomen op de luchthavenparking wuiven me welkom en de warme vochtige lucht blijft op mijn huid plakken. – Bienvenida a Cuba! – Ik installeer me naast Alfredo in zijn stokoude Lada. Mijn bagage ligt op de achterbank.  Gordels zijn er niet en de deuren kunnen er precies elk moment afvallen. Op de autosnelweg wandelen mensen, straathonden lopen de weg over en er is opvallend weinig autoverkeer. Ik trek grote ogen. Mijn chauffeur rijdt in het midden van de weg – om de putten in het wegdek te ontwijken – en claxonneert regelmatig om de aandacht van fietsers en voetgangers te trekken. Ik zit er wat ongemakkelijk bij, maar sus mezelf met ‘hij zal wel weten wat hij doet?’. Een halfuurtje later komen we zonder kleerscheuren aan bij Hostal Habana Hierbabuena – mijn thuis in Havana – waar Osvi en Elba mij opwachten.

IMG_0450-1-1IMG_0455-1-2IMG_0460-1-2IMG_0464-1-2

Het rauwe Centro Habana

De volgende dagen is Centro Habana mijn uitvalbasis. De wijk ligt naast het historische centrum van Havana en wordt door de meeste toeristen vermeden. Onterecht als je ’t mij vraagt, want rauwer en puurder vind je ’t niet. Centro Habana is druk, levendig en zwaar verloederd. Een dode kip of varkenskop langs de kant van de weg is hier ook niet abnormaal. Tijdens mijn wandelingen bewonder ik de kleurrijke Amerikaanse oldtimers en de imposante koloniale huizen met hun felgekleurde gevels en afbladderende verf. De tijd heeft hier stilgestaan en dat zorgt voor een heel unieke sfeer. Hoewel ik amper twee of drie toeristen kruis in Centro Habana, voel ik me er geen moment onveilig.

Wat moet je zien? 1) Het iconische Capitolio, 2) El Barrio Chino, de Chinese wijk zonder Chinezen, 3) Callejón de Hamel, een kleurrijke straat en het centrum van de Afrikaanse cultuur, 4) El Malecón, een lange boulevard die van Habana Vieja naar Vedado loopt. Het is de place-to-be om Amerikaanse oldtimers te spotten en mensen te kijken. Dit is de ontmoetingsplek van de Cubanen, 5) Als je tijd over hebt is het leuk om via de Avenida Simón Bolivar van Habana  Vieja tot aan Iglesia del Sagrado Corazón de Jesús in Centro Habana te wandelen. Er staan fantastische gebouwen en de kerk heeft wat weg van de Antwerpse kathedraal.

IMG_0505-1-1IMG_0495-1-2IMG_0489-1-2IMG_0517-1-2IMG_0510-1-2

Koloniale pracht in La Habana Vieja

Terwijl je in Centro Habana geen toerist ziet, is het in La Habana Vieja over de koppen lopen. Het historische centrum van de hoofdstad is Unesco werelderfgoed en helaas ook wel een beetje de Disneyland-versie van Havana. Een derde van de koloniale panden op en rond Plaza Vieja, Plaza de Armas, Plaza de la Catedral en Plaza de San Francisco de Asís werd gerestaureerd. De Cubanen die je hier ontmoet leven van het toerisme. Ze willen je 101 dingen verkopen van sigaren tot oldtimer tours (ik denk dat iemand me zelfs zijn ‘gezelschap’ aanbood). Toeristen die zeggen dat ze in Cuba tot vervelens toe werden aangesproken, die hebben het over dit gedeelte van Havana. De tegenstellingen zijn hier groot. De luxueuze hotels en gerestaureerde gebouwen in het toeristische gedeelte staan sterk in contrast met  de verloederde  huizen in de zijstraatjes. De verf bladdert van de gevels, straathonden zoeken eten in een afvalberg en Cubanen leven er hun dagdagelijkse leven. Een oudere dame kuist haar huis, een jonge man sleutelt aan zijn auto, buren keuvelen voor hun huisdeur en kinderen spelen buiten.

IMG_0549-1-2IMG_0533-1-2IMG_0539-1-2IMG_0537-1-2

Tropisch groen in Vedado

Vanuit La Habana Vieja laat ik me via de Malecón naar Vedado rijden.  Al snel blijkt het mijn favoriete buurt. Overal zie ik tropisch groen zoals cactussen en palmbomen en de villa’s zijn er prachtig. Met de ligging van de Universidad de la Habana is Vedado ook de studentenwijk van de stad. In deze buurt wonen studenten en jonge gezinnen. Je vindt er veel hippe cafés en eetgelegenheden wat de wijk opvallend westers doet aanvoelen. Terwijl ik mij in de rest van Havana in mijn meest basic outfit overdressed voelde, is dat hier absoluut niet het geval. Het contrast tussen toeristen en plaatselijke bevolking is minder groot.

Wat moet je zien? 1) Plaza de la Revolución, de overheidsgebouwen waarop het gezicht van Che Guevara prijkt, 2) de universiteit Universidad de la Habana, 3) de begraafplaats Necropolis Cristóbal Colón, 4) ga een ijsje eten bij Coppelia, voor de echte Cubaanse ervaring heb je Cubaanse peso’s (CUP) nodig, met CUC word je naar het toeristische gedeelte geleid, en 5) Parque Lenin, trakteer jezelf achteraf op een cocktail bij Café Madrigal.

IMG_0989-1-2.jpg

Last but not least, mijn favoriete eet- en drinkadresjes. Het merendeel komt uit The 500 Hidden Secrets of Havana, een aanrader als je houdt van off-the-beaten-track dingen.

Café Archangel, Concordia #57 tussen Galiano & Aquila, Centro Habana (yummie ontbijt & lunch)
Sí­a Kará café, Calle Barcelona op hoek met Calle Industria (achter het Capitolio), Centro Habana
Café Madrigal, Calle 17 #809 tussen Calle 2 & Calle 4, Vedado (voor de cocktails, tapas én de locatie)
Waoo Snack Bar, Calle 25 #414, Vedado (laat je niet misleiden door de naam, het eten is er veel verfijnder dan dat in een snackbar)
Café Lamparilla, Lamparilla #361 tussen Aguacate en Villegas, Habana Vieja (voor de cocktails, tapas en locatie, super hip café op een plek waar je het totaal niet verwacht)
Café Bohemia, Plaza Vieja, Habana Vieja (om iets te drinken)
5 esquinas trattoria, Habana #104 op hoek met Cuarteles, Habana Vieja (echte Italiaanse pizza, niet makkelijk te vinden in Cuba)
El Café, Amargura #358 tussen Aguacate y Villegas, Habana Vieja (hippe koffiebar waar je ook kan ontbijten en lunchen)

One thought on “CUBA: Havana

  1. Pingback: CUBA: Camagüey | Ready4boarding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s