Cuba/Photography/Travel

CUBA: Camagüey

IMG_0705-1.jpg

In tegenstelling tot de drukke, chaotische steden Havana en Santiago is Camagüey relaxed. Hoewel het de derde grootste stad van Cuba is, kan je er op je gemak ronddwalen. De labyrinth-achtige straten komen op rustige Spaanse plazas uit of leiden je langs mooie gebouwen, pastelkleurige huizen en kerken. Een stad zonder grote toeristische trekpleisters en dus weinig toeristen. Hoera!

Waarom je Camagüey dan wel moet bezoeken?
Omdat het de ideale plek is om even op adem te komen als je van Trinidad naar Santiago de Cuba (of andersom) reist. Na vier intense dagen in het hete en luide Santiago de Cuba, kom ik in Camagüey letterlijk even op adem. Het contrast met Santiago kan niet groter zijn. In Camagüey is er weinig tot geen verkeer. Geen vuile uitlaatgassen die je luchtwegen prikkelen. Camagüeyanos verplaatsen zich met de fiets of elektrische bromfiets. En ook wie hier na Trinidad passeert, zal opgelucht ademhalen. De stad wordt niet overrompeld door Amerikaanse toeristen zoals in (het historische centrum van) Havana en Trinidad. Ook opdringerige Cubanen (of  jineteros) die je taxiritten en dergelijke willen aansmeren  zijn in de verste verte niet te bespeuren (in tegenstelling tot wat Lonely Planet beweert).

IMG_0724-1-2 IMG_0718-1IMG_0725-1-2IMG_0720-1-2

Reisgidsen omschrijven Camagüey als een provincie op zich, anders dan Havana en Santiago. Dat feit op zich is al een argument om het te gaan ontdekken, toch? Hoe kan je een poging doen om Cuba te vatten als je het eiland niet in al haar facetten gezien hebt? Camagüey is naar mijn gevoel minder intens, minder opdringerig, minder luid en minder hitsig (geen kusgeluidjes die je overal achtervolgen). Het is meer laid-back en verfijnder. De inwoners vinden zichzelf ook gesofisticeerder dan pakweg een Santiaguero. Luide moto’s en vervuilende oldtimers worden uit de stad gemeden. Toeristen en locals verplaatsen zich op bicitaxi’s en wie het zich kan permitteren rijdt op een moderne fiets. Daarop wordt alles vervoerd, van een volledig gezin tot verjaardagstaarten en reiskoffers. De inwoners zijn duidelijk ook modebewust(er). Marcelo – een local waarmee ik aan de praat raak – noemt de Camagüeyanos zelf fashionista’s (!). Hij werkt in een winkel waarin ze kleren importeren uit ketens als Zara en H&M.

Camagüey heeft mij verrast. Het is de stad van de bicitaxi’s en fashionista’s. De stad waar ik even op adem kwam, maar vooral de stad die Cuba van een andere kant toont.

IMG_0715-1-2IMG_0733-1

Tips?

– Verdwaal in de doolhof van straten, wandel langs de verschillende pleintjes zoals Plaza San Juan de Dios en rust uit in het groene Parque Ignacio Agramonte
– Ik was maar 1 dag in Camagüey, maar mocht je er langer zijn/meer tijd hebben dan kan je een uitstapje maken naar het strand van Santa Lucía
– Verblijf: voor serieuze house envy raad ik Casa Naranja aan (via airbnb)
Vervoer: wil je met Viazul naar Trinidad maar heb je geen zin om een stuk in de nacht op de bus te stappen? Neem dan de Viazul naar Sancti Spíritus en pak daar een (gedeelde) taxi naar Trinidad

Meer lezen over Cuba? Ik schreef ook over Cuba in het algemeen, Havana en Santiago de Cuba.

IMG_0703-1IMG_0737-1-2IMG_0739-1IMG_0694-1

Foto’s © Laura Claessens Photography

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s