Antwerpen/New spots

ANTWERPEN: DE PRALINES VAN IN CHOC

image-b0c06678-43d6-11e9-b727-4c5c58a399a8-93b5e79a-431a-11e9-a58c-3f9fba53b362

“Kleine praline, grote smaaksensatie: dat zijn de pralines van In Choc in een notendop.” In eigen atelier en winkel creëert chocolatier Tom Coosemans ambachtelijke pralines die een ware streling voor oog en tong zijn.

Zijn passie voor chocolade ontdekte Tom in de opleiding brood en banket. “Tijdens de basismodule chocolade raakte ik geboeid door de vele mogelijkheden”, vertelt de chocolatier. Via avondlessen maar vooral ook zelfstudie en uren experimenteren in de keuken leerde hij de kneepjes van het vak. Dagelijks maakt hij verse pralines, volledig met de hand en uitsluitend met de allerbeste producten. “Met chocolade van het Belgische Callebaut en Franse Valrhona, maar ik werk even graag met minder bekende chocolademerken. Uit Papoea-Nieuw-Guinea haal ik chocolade van een cacaoboon die geteeld wordt op een vulkanisch eiland. Dat geeft de chocolade een interessante rokerige smaak. Ik verras mijn klanten graag met vernieuwende smaken.”

Puur natuur

Room en boter vermijdt de jonge chocolatier, zijn vullingen maakt hij op basis van water of vruchtensap. “Room en boter laten een vet laagje in de mond achter waardoor je smaken minder intens waarneemt. In mijn smeuïge ganaches proef je de pure smaken van de producten wel goed. Het is fantastisch hoeveel smaaknuances je in een kleine praline kan steken”, vertelt hij. In de toog van de winkel op het Eilandje liggen achttien soorten pralines met sublieme smaakcombinaties. “Zelfgemaakte praliné van pistachenoten uit Bronte combineer ik met limoenzeste voor een frisse toets. Van mijn hazelnotenpraliné heb ik een gerookte variant. Daarvoor laat ik buurman Julien Renders van Le Steak de hazelnoten roken met olijfhoutsnippers.”
Met Pasen in het vooruitzicht is Tom volop aan het experimenteren met chocoladen paaseieren. Die beschildert hij net als zijn pralines met penseel, tandenborstel en zelfs wattenschijfjes met gekleurde cacaoboter. “In elke creatie kruipt veel tijd, maar het geeft me erg veel voldoening.”

image-b0c06678-43d6-11e9-b727-4c5c58a399a8-90c1c46e-431a-11e9-a58c-3f9fba53b362

Meer info: In Choc, Nassaustraat 15, 2000 Antwerpen
www.inchoc.be
https://www.facebook.com/InChoc/

Foto’s: Frederik Beyens

Gepubliceerd in CittA, stadsmagazine van Gazet van Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s