Colombia/Travel

DE IDEALE REISROUTE VOOR COLOMBIA

IMG_2370-1

Je hebt beslist om naar Colombia te gaan? Goede keuze! De eerste stap is het uitstippelen van je reisroute. Geen makkelijke opgave: Colombia is groot en de bezienswaardigheden liggen over het hele land verspreid. Komt daar nog eens bij dat vele bestemmingen moeilijk bereikbaar zijn en dat je dus makkelijk een hele dag in de bus moet doorbrengen. Wil je liever geen ganse dagen op de bus zitten, dan zal je keuzes moeten maken. Deze reisroute is ideaal als je 3 à 4 weken hebt. De route begint en eindigt in hoofdstad Bogotá en verkent op een rustig tempo de groene Zona Cafetera, wereldstad Medellín, de weelderige groenen bergen van de Sierra Nevada, het hete Cartagena, de ruige jungle, stranden vol palmbomen en een stukje Santander.

Ik moet toegeven dat mijn oorspronkelijke reisroute ambitieuzer was, maar ter plekke geraakte ik al snel in de Colombiaanse laid back vibe. Bovendien ondervond ik dat Colombiaanse busreizen niet zo m’n ding zijn: vertragingen zijn eerder regel dan uitzondering en wegen zijn vaak hobbelig en bochtig. Geen topcombo voor dat (over)gevoelige evenwichtsorgaan van me. Dat gezegd zijnde, moest je meer tijd hebben of langere busritten niet onoverkomelijk vinden dan kan je uitbreiden met onder andere Desierto Tatacoa, la Ciudad Perdida, Punto Gallinas, Mompox of wat dacht je van een zeiltocht naar San Andrés?

colombia kaart-01

Bogotá

Ik startte in hoofdstad Bogotá omdat je daar goedkoop op vliegt (ik vloog van Madrid naar Bogotá met Air Europa). Met een ligging op 2.640 meter hoogte gaan de temperaturen – in tegenstelling tot andere bestemmingen – niet boven de 22 graden, ideaal om rustig te acclimatiseren. Of Bogotá gevaarlijk is? Mijn advies: gebruik je gezond verstand en dan is er geen probleem. Of zoals de Colombianen het graag zeggen ‘no dar papaya’ wat erop neerkomt dat je best niet te koop loopt met dure spullen zoals fancy horloges of blinkende juwelen, professionele camera’s of dure smartphones: laat die spullen in je tas. En hoewel je ’s avonds best de straten van het historische centrum La Candelaria vermijdt, kan je wel perfect iets gaan eten of een drankje doen in Zona Rosa, Zona T en Parque 93.

IMG_2265-1-2

IMG_2295-1

IMG_2300-1

Salento

Het kleurrijke, levendige Salento was ongetwijfeld een van de hoogtepunten van mijn trip. Het plattelandsdorp ligt in de Eje Cafetero of Zona Cafetera, het belangrijkste koffiegebied van Colombia, en wordt omgeven door weelderig groene landschappen. De mist en wolken tussen de heuvels zien hangen op zich is al magisch! Salento is tevens de ideale uitvalsbasis om Valle de Cocora (ja, die plek met gigantisch hoge palmbomen) te bezoeken. De beste tip die ik kreeg en graag met jullie deel, is naast een wandeling door Valle Cocora ook een downhill bike ride met Salento Cycling te boeken. Die brengt je naar La Carbonera waar je geniet van adembenemende uitzichten zonder hordes toeristen. Vanaf de top (op 3.400 meter hoogte) mountainbike je helemaal tot in Salento. Je hoeft er trouwens helemaal niet sportief voor te zijn want de hele rit is bergafwaarts. Adrenaline kick verzekerd!

Reistijd Bogotá naar Salento: uurtje vliegen naar Pereira (ik vloog met Viva Colombia), vanuit Pereira is het een uur met de taxi of bus tot Salento

IMG_2342-1-2

IMG_2396-1-2

IMG_2378-1-2

Medellín

In de jaren negentig nog de gevaarlijkste stad ter wereld door Pablo Escobar. De laatste jaren stelde Medellín alles in het werk om zich van dat bloederige imago te ontdoen. En met succes, vandaag is het een van de favoriete steden van menig backpacker en Colombiaan. Het is een enorm fijne stad, vol hippe koffiebars en restaurants (voornamelijk in El Poblado). Ik vond het er zelf verrassend genoeg Westers aanvoelen en had er met gemak wat langer willen blijven plakken. Uiteraard wordt de stad nog steeds geconfronteerd met uitdagingen maar de inwoners geloven zo hard in de transformatie. Dat positivisme is ongelooflijk mooi en inspirerend. Moest ik een activiteit mogen aanraden, dan zou het de tour door Comuna 13 zijn. Een wijk die jarenlang het territorium van drugskartels, guerillas en bendes vormde en tot voor kort nog de gevaarlijkste wijk van Medellín was.

Reistijd Salento naar Medellín: 8 uur met de bus

IMG_2441-1

Minca

Oh Minca, wat een heerlijke plek op aarde! Zoals dat al eens gaat bij bijzondere plekjes, moet je wat extra moeite doen om er te geraken. Om naar Minca – een bergdorpje in de Sierra Nevada – te reizen, neem je vanuit Santa Marta de bus of een colectivo jeep. Afhankelijk van waar je accommodatie ligt, neem je van daaruit een mototaxi tot je logies. Ik logeerde bij Casa Viejas (ga ook naar daar!), gelegen op koffieplantage Finca La Victoria. Wat een paradijs! Lekker remote, geen wifi, ook elektriciteit en warm water waren eerder schaars, maar het uitzicht is belachelijk mooi, je spot er de ene na de andere exotische vogel of vlinder en het eten is om van te smullen. De ideale plek om te onthaasten!

Reistijd van Medellín naar Minca: iets meer dan een uur vliegen van Medellín naar Santa Marta, een uur rijden met bus van Santa Marta naar Minca en 30 minuten met de mototaxi naar Casa Viejas

IMG_2508-1

IMG_2529-1

IMG_2531-1-3

Costeño Beach, het alternatief voor Tayrona

Het populaire Nationaal Park Tayrona sluit in februari jaarlijks een maand de deuren voor toeristen. Zo kan het ecosysteem zich herstellen en krijgt de inheemse bevolking de kans het park te onderhouden en bepaalde rituelen uit te voeren. Aangezien dat net samenviel met mijn reis door Colombia, zocht en vond ik een leuk alternatief. Eentje dat ongetwijfeld minder toeristisch is dan de stranden van Tayrona. Ik logeerde enkele dagen bij La Brisa Tranquila (iets verder dan Tayrona, richting Palomino), naast het populaire Costeño Beach. Wat je er doet? Niksen, chillen, een boek lezen, cocktails drinken, de zonsondergang bewonderen…

Reistijd Minca naar La Brisa Tranquila en Costeño Beach: eerst met de bus terug naar Santa Marta, daar pak je de bus richting Palomino. Vraag de chauffeur je uit te laten ter hoogte van Costeño Beach. Van daaruit is het 25 minuten wandelen, of laat je brengen door een mototaxi.

IMG_2558-1

IMG_2551-1

Cartagena

De mooiste stad van Colombia, of toch volgens menig reiziger. Ja, de koloniale, kleurrijke huizen zijn absoluut prachtig en ook de smalle steegjes hebben zeker hun charme. En hier komt de maar: maar, ik miste authenticiteit en dat is net wat ik wil opzoeken door te reizen. De havenstad aan de Caraïbische kust won de laatste jaren enorm aan populariteit. Zowel bij Colombianen die er talrijk hun verlof vieren (in december-januari) als bij buitenlanders van Zuid-Amerika over U.S. tot Europa. Ik durf te stellen dat Cartagena in Colombia het eerste slachtoffer van overtoerisme is. Om met een positieve noot te eindigen, street food in Cartagena is to die for! Probeer ook zeker de arepas de huevo (die van het vrouwtje dat voor de República hostel staat!).

Van Costeño Beach en La Brisa Tranquila naar Cartagena: ik boekte via mijn hostel een rit met Marsol shuttle en werd van hostel tot hostel gebracht (ongeveer 6 uur rijden)

IMG_2627-1-2

IMG_2581-1

San Gil – Barichara – Chicamocha

In Cartagena nam ik de vlieger naar Bogotá waar ik rechtstreeks op de bus naar San Gil stapte. De gemeente vormt de ideale uitvalsbasis om de regio Santander nog even te verkennen alvorens huiswaarts te keren. Wat je mag verwachten van Santander? Prachtige landschappen, de grootste canyon van Colombia (Chicamocha National Park), charmante dorpjes met Barichara op nummer 1 en het grootste aanbod aan extreme sporten. Bungee jumping, white-water rafting, canyoning, zip lining, paragliding, om er enkele op te noemen. De meeste activiteiten worden aangeboden vanuit San Gil en Bucaramanga.

Reistijd Cartagena naar San Gil: vanuit Cartagena is het 1,5 uur vliegen naar Bogotá, daar nam ik de bus naar San Gil (7 uur rijden). Vanuit San Gil geraak je makkelijk met de bus in zowel Barichara als Chicamotcha

IMG_2803-1-2

IMG_2807-1

IMG_2814-1-2

IMG_2720-1-3

Buen viaje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s