Antwerpen/Antwerpen/België/New spots

ANTWERPEN: OBJEKTY, DESIGN UIT OEKRAÏNE

image-8c51bac8-e5f0-11e9-b5b8-33dbeb87dbd0-d8a40900-e2ab-11e9-b5b8-33dbeb87dbd0

Met haar winkel ObjEkty verzamelt Oksana Senyczak handgemaakte interieurobjecten uit Oekraïne. Van keramische schaaltjes, borden en kopjes over wollen tapijten, tot geurige kaarsen en glazen voorraadpotten. Stuk voor stuk handgemaakt door jonge, Oekraïense ontwerpers.

“Wat er de afgelopen jaren in Oekraïne is gebeurd, raakt me persoonlijk”, vertelt Oksana. “Zelf ben ik in België geboren, maar mijn ouders waren van Oekraïne. Ik heb een heel sterke band met het land en reis er regelmatig met mijn man en kinderen naartoe. De jongste jaren ontdekte ik steeds meer jonge, gepassioneerde ontwerpers met creatieve ideeën rond interieur.”
Gebeten door alles wat met interieur te maken heeft, groeide bij Oksana het idee om een interieurwinkel met Oekraïense objecten op te starten. Na een tweetal pop-ups en enkele verbouwingswerken opende ze ObjEkty op de benedenverdieping van haar woning in de Lange Lozanastraat. “Met ObjEkty wil ik het thuisland van mijn ouders op een positieve manier onder de aandacht brengen.”

Jonge generatie

Bij ObjEkty vind je kleine en grotere interieurobjecten van de hand van een twintigtal Oekraïense ontwerpers. Onder anderen een meubelmaker en keramiste werken ook op maat. Handig voor wie specifieke maten, materialen of kleuren wenst.
“Ik werk samen met een jonge generatie ontwerpers. Omdat zij de mogelijkheid hebben om te reizen, kijken ze met een meer westerse blik naar de wereld. Hun reisindrukken combineren ze met traditionele technieken en materialen uit eigen land”, vertelt Oksana.
Het resultaat? Een moderne interpretatie van wollen tapijten uit de Karpaten en traditionele houten kommen, borden en snijplanken in een verfrissend design. “De glazen voorraadpotten zijn mondgeblazen door een jonge ontwerpster. Die blaast ze in een glasfabriek in Lviv die een aantal weken per jaar de deuren openstelt voor jonge kunstenaars. Ik vind het inspirerend om jonge Oekraïense ontwerpers op mijn manier te ondersteunen.”

Meer info: ObjEkty, Lange Lozanastraat 13, 2000 Antwerpen, www.facebook.com/ObjEkty

Foto’s: Frederik Beyens

 

Gepubliceerd in CittA, stadsmagazine bij Gazet van Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s